Wat is een database?

Een database is een plek waar informatie digitaal wordt opgeslagen. Je kunt het vergelijken met een digitaal archief. Met een database kunnen gegevens (data) digitaal en gestructureerd opgeslagen worden zodat deze snel kan worden geraadpleegd. Het is een van de vereisten bij het opslaan van informatie zoals in een CMS.

MySql database

Het gros van de websites slaat informatie op in een relationele database op het opensource management systeem MySQL. WordPress maakt onder andere gebruik van een MySQL database. Maar niet alleen WordPress, ook Joomla, Magento, OpenCart en Drupal. Een database bestaat uit een tabel die opgebouwd is uit kolommen. Opgeslagen informatie wordt ook wel een rij of record genoemd.

Binnen een database kan je snel en eenvoudig informatie opslaan zoals gebruikersinformatie; gebruikersnamen, wachtwoorden en telefoonnummers en e-mail adressen. Maar ook versleutelde data zodat hij niet direct uitgelezen kan worden. Wat wel zo handig is met het opslaan van wachtwoorden. Zo gebruikte WordPress in oudere versies een MD5 encryptie maar tegenwoordig de Portable PHP password hashing framework.

Hoe lees je informatie in een database uit?

Het uitlezen van een database gebeurd met een zogeheten SQL-query. Dit is een regel code die informatie uit de juiste plek van de tabel kan halen. Deze code kan zo worden geschreven dat je generieke maar ook specifieke informatie kan extraheren en tonen.

Laat ik hieronder een voorbeeld geven: Stel we willen uit de onderstaande tabel genaamd customers de klantnaam en stad van alle records (rows / rijen) tonen.

De database tabel genaamd customers die bestaat uit verschillende klantinformatie

Door de onderstaande SQL query te activeren op de database zal de database gefilterd worden aan de hand van de aanvraag.

Deze SQL query haalt de customername en city uit de customer tabel

Deze query zal resulteren in het tonen van de CustomerName en City uit de Tabel Customers die 91 records heeft. Het resultaat is dan ook 91 records met alleen de CustomerName en City.

De gefilterde weergave van de database op de customer tabel

Hoe exporteer je data uit een database

Je kunt op verschillende manieren een export maken je van MySQL database.

  • Via een beheerinterface als PHPmyAdmin
  • Via Code
  • Via een WordPress Plugin

In mijn artikel over het verhuizen van je WordPress website maak je een SQL dump (kopie van je database) en importeer je deze weer op een nieuwe omgeving.