Wat is FTP?

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een methode om digitale bestanden van plek A naar plek B te verplaatsen. Het wordt voornamelijk gebruikt om bestanden vanaf je computer of laptop te verplaatsen naar een server. Deze server kan van jezelf zijn of van je hosting-provider.

Zelf gebruik ik FTP om mijn (WordPress) bestanden op de mijn server te zetten. Zoals de WordPress core, thema’s en plugins. Maar ook downloadbare bestanden in een map voor een klant.

Hoe gebruik ik FTP?

Om bestanden via FTP te versturen heb je een FTP verbinding en gegevens nodig. De webhosting pakketten van transIP hebben een SFTP protocol ingebouwd waaruit je vanaf de browser via dit protocl kan uploaden naar je webhosting omgeving.

Is dit niet het geval? en gebruik je bijvoorbeeld DirectAdmin, dan heb je een FTP Client oftewel een FTP programma nodig.

De FTP clients op mijn advies

Fillezilla is een gratis FTP client voor mac en windows

Voor een gratis programma raad ik FileZilla aan als client. Deze werkt op zowel Windows als Mac en is zeer gebruiksvriendelijk.

Zelf maak ik gebruik van winSCP omdat de beveiliging in opslag van wachtwoorden erg goed is. Onder de Mac gebruikers is Transmit een erg populaire client.