Unsplash API, de API van Unsplash is nu 100% open en gratis te gebruiken voor developers. Na een jaar van development, testing en verbeteringen is het nu dus eindelijk zo ver.

Maar wat is Unsplash precies en wat heb je er als developer of ondernemer aan?

Wat is Unsplash?

Unsplash is, naar hun eigen zeggen, de krachtigste foto engine in de wereld. Het bevat over de 190.000 hoge kwaliteit foto’s die nu geheel gratis tot je beschikking staan als developer.

Dit betekend dat, of je nou een kleine web applicatie bouwt, een browser extensie of een website, je gebruik kunt maken van de 190.000 beschikbare HQ – hoge kwaliteit-  foto’s.

Unsplash in de praktijk

Ik kom vaak situaties tegen waar je als developer of ondernemer je domeinnaam hebt vastgelegd en de website zo hebt opgebouwd dat hij functioneel werkt.

Maar vaak ontbreekt net die hoge kwaliteit afbeelding, die perfect bij je boodschap van de pagina of blogpost aansluit. In deze situaties gebruik ik Unsplash om mijn websites en sociale media accounts gratis op een visuele manier te boosten.

Je ziet de hoge kwaliteit foto’s van Unsplash voornamelijk voorkomen in WordPress thema demo’s zoals die van themeforest. Let er maar eens op!

Domeinnaam evaluatie checklist
Een Gedownloade HQ afbeelding via de unsplash engine

Welke bedrijven gebruiken momenteel Unsplash?

Bijna 6000 third-party applicaties maken op dit moment gebruik van de Unsplash API. Maar de bekendste onder de bedijven zijn toch wel:

Maar ook development teams bij Apple, Adobe, FaceBook en Pinterest.

Content Delivery Netwerk (CDN) in de Unsplash API

Een ander voordeel van de API is dat je gebruik kunt maken van het content delivery netwerk (CDN) van Unsplash. Dit is handig omdat je de foto’s dus zelf niet hoeft te hosten. Dit scheelt laadtijd, boost rankings en serverkosten!

Unsplash API Wrappers

 

Unsplash API wrappers

Om je leven wat gemakkelijker te maken heeft Unsplash ook 3 officiële libraries uitgebracht in JavaScript, PHP, of Ruby. Ook kun je kiezen uit een van de third party libraries.

Aanmelden als developer

Aanmelden bij de Unsplash API is super eenvoudig. Via deze link kom je op de landingspagina van de Unsplash API Waar je op “register as a developer” dient te klikken. Wil je direct registeren klik dan op de onderstaande button om meteen naar de register pagina te gaan.

Registreer nu

Unsplash blijft een top tool van ForgedPixel

In deze video leg ik uit waarom ik Unsplash aanraad als een van mijn beste gratis top tools rondom fotografie en beeldmateriaal. Unsplash is voor al mijn projecten onmisbaar geweest omdat een foto vaak meer zegt dan 1000 woorden.

De foto’s op unsplash geven  je websites en social media uitingen zoveel meer gevoel. Vandaar dat ik ook mijn eigen beste foto’s heb ingediend bij unsplash zodat iedereen in de wereld er gratis gebruik van kan maken.

Dylan de Jonge

Author Dylan de Jonge

Dylan de Jonge is een software engineer, online-business consultant en ondernemer. Hij werkt sinds 2011 voor talloze Nederlandse en Internationale bedrijven deelt hij graag zijn ervaring in het vakgebied.

More posts by Dylan de Jonge

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.